• 1brabeio
  • 2brabeio
  • 3brabeio
  • 4brabeio

ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΒΡΆΒΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

ΜΕΛΊ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ, ΘΥΜΑΡΊΣΙΟ, ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΊΛΙΑ, ΠΕΎΚΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΈΝΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΜΑΣ

ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΧΕΛΜΟΥ

Χαρακτηριστικά :
– Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι με άρωμα και  ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.
– Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό
– Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.
– Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
– Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
– Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.

Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.

ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΧΕΛΜΟΥ

Χαρακτηριστικά :

Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.
Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΧΕΛΜΟΥ

Χαρακτηριστικά :
Προέρχεται κυρίως από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από το Μαιναλο, Παρνωνα και Χελμο ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟ ΧΕΛΜΟΥ

Χαρακτηριστικά :

Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολυ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση του πευκόμελου γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει.Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Profile Image
Νίκος Σούκας
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.