IMG 2035 1 e1502381413189

Μέλι και Υγεία

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα τελευταία έτη η επιστημονική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενός τροφίμου, του μελιού, που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τους Έλληνες, λόγω της αφθονίας της παραγωγής του στη χώρα μας.

Ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, αγγίζοντας τα όρια του φαρμάκου, καθώς έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες σε αυτό, που το καθιστούν πολύτιμη τροφή.

Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.
Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πληθώρα αμινοξέων, όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κλπ. , πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ.), μικρές, αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.

Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στα παρακάτω:

Καρδιά- Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.
Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος, θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά λόγω της υψηλής ποσότητας χολίνης
που περιέχει, καταπολεμώντας έτσι την δυσκοιλιότητα.

Ήπαρ (συκώτι): η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού, το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

Βοηθάει επίσης σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Τελευταία γίνονται μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό.

Επίσης, έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών μετά από καθημερινή τους επάλειψη τους με αυτό, αν δεν υπάρχει αντίθετη σύσταση γιατρού.
Έχει αντιβακτηριδιακή δράση καθώς λόγω της χαμηλής σχετικά υγρασίας του, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ενώ έχει παρατηρηθεί η γρήγορη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που έπασχαν από λοιμώξεις.

O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή, όπως και τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τη διάρκεια διαφόρων αθλημάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά από ασκήσεις με αντιστάσεις, βοηθά στη γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα την καλύτερη μετασκησιακή αποκατάσταση.

Το μέλι όπως τρέφει το σώμα, έτσι τρέφει και το δέρμα και για αιώνες χρησιμοποιούταν σε παρασκευάσματα σχετικά με την ομορφιά. Η υγρασία που περιέχει το μέλι, δρα πάνω στα ξερά, σκασμένα δέρματα και οι βιταμίνες και τα μέταλλα θρέφουν κάθε τύπο δέρματος πιο αποτελεσματικά από τα συνθετικά καλλυντικά, γιατί το μέλι είναι μια φυσική ουσία χωρίς χημικά πρόσθετα,

Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλι αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό.

Έχει πολλές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τις ανθρώπινες ασθένειες. Ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, το έλκος στο στομάχι, μερικές καρδιακές παθήσεις, τη δυσκοιλιότητα και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, αυξάνει τις διανοητικές ικανότητες, καταστέλλει την κόπωση και εξάντληση. Χαρίζει υγεία και μακροζωία.

Άνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια φαίνεται να οφείλουν την μακροζωία τους αλλά και την καλή ποιότητα της ζωής τους στην καθημερινή κατανάλωση μελιού, αλλά και στην καθημερινή ενασχόληση τους με τη μελισοκομία – υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων.

Ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως αν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, το χρωστούσε στο μέλι.

 

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως από την κυψέλη δεν βγαίνει μόνον μέλι, αλλά και οι παρακάτω ουσίες με τεράστιες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πρόπολη. Ρητινώδης ουσία που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες.

Η πρόπολη έχει τη φήμη φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί, της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες.

Γύρη. Είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί τονσχηματισμό των συστατικών του αίματος. Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη, σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

Βασιλικός πολτός. Κρεμώδης φυσική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα.

Ο βασιλικός πολτός:

 • Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς, επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Θεωρείται ότι τονώνει την ερωτική επιθυμία.
 • Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
 • Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

 

Κερί. Προϊόν, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τον λόγο αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.).

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εναλλακτική εφαρμογή μελισσοθεραπείας ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Μια γυναίκα μιλάει για την απίστευτη εμπειρία της και λέει χαρακτηριστικά: Οι μέλισσες με θεράπευσαν από πολλαπλή σκλήρηνση»

 

Η Μαρίζ Πιός , καθηγήτρια γυμναστικής και πρώην μέλος της Γαλλικής Εθνικής ομάδας στη γυμναστική, μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια.
Αφού θεραπεύτηκε,αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της με τον κόσμο γράφοντας το βιβλίο: «Η μέλισσα με θεράπευσε από πολλαπλή σκλήρυνση.» Η ιστορία της προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό,μόλις κυκλοφόρησε 24 χρόνια πριν, όταν η Μαρίζ έγινε 50 χρονών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

 

Ο γιατρός που την κούραρε, μετά από πολές εξετάσεις, ανακάλυψε την πάθησή της και πίστευε ότι η αρρώστια δεν θεραπεύεται με τα χάπια που κυκλοφορούσαν και απλώς αντί για θεραπεία θα υπήρχε επιβράδυνση της πάθησης.
“Ένιωθα σαν να μου έλεγε ο γιατρός: Καϋμένη μου κυρία δεν μπορώ να σε βοηθήσω,’’ έγραφε η Μαρίζ στην αρχή του βιβλίου της προσθέτοντας:’’Αν το λειτουργικό φάρμακο δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την ασθένειά μου με φαρμακευτική αγωγή, θα δοκιμάσω τα πάντα που η εναλλακτική ιατρική προσφέρει και πάνω από όλα τη μελισσοθεραπεία’’.

 

Ωστόσο,πριν αποφασίσει η Μαρίζ για μια επώδυνη θεραπεία με τσίμπημα μέλισσας,προσπάθησε να βοηθήσει τον εαυτό της με μερικές άλλες φυσικές μεθόδους.Είχε την εντύπωση ότι όλες αυτές οι θεραπείες την βοηθούσαν εν μέρει και στις μυϊκές κράμπες και στους πονοκεφάλους αλλά δυστυχώς δεν εμπόδιζαν την εξέλιξη της ασθένειας.
‘’Έψαχνα περισσότερες πληροφορίες στην εναλλακτική ιατρική,πώς θα μπορούσα να δεχτώ από επιστήμονες επαγγελματική μελισσοθεραπεία που είναι επιτυχημένη σε παγκόσμια κλίμακα και ποιός γιατρός προσπαθεί να θεραπεύσει την πολλαπλή σκλήρυνση με δηλητήριο μέλισσας.Ανακάλυψα αργότερα ότι στο Μονμπελιέ ζει και εργάζεται ο διάσημος χειρούργος και ογκολόγος , καθηγητής Ανρί Ζογιέ , που συστήνει τη χρήση μελισσοπροϊόντων και που αργότερα με βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου,χάρη στις συμβουλές του,’’γράφει η Μαρίζ Πιός .
’Έχω λάβει πρόπολη με μέλι τακτικά για 4 εβδομάδες.Άρχισα με τα τσιμπήματα της μέλισσας συστηματικά τον Ιούνη του 2005,2 φορές την εβδομάδα. Είχα ξεκινήσει να παίρνω το δηλητήριο της μέλισσας πιο πριν,το συνήθισα και το σώμα μου ήταν εντάξει με αυτό. Άρχισα μόνο με ένα τσίμπημα μέλισσας και καθώς ο καιρός περνούσε αύξανα τον αριθμό των τσιμπημάτων, μέχρι το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς,οπότε έφτασα τα 18 τσιμπήματα. Αργότερα, αύξησα τα τσιμπήματα σε 35.

 

Τα τελευταία μου αποτελέσματα το 2011 από τη μαγνητική εξέταση έδειξαν ότι όλες οι οργανικές κακώσεις/αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό απλώς εξαφανίστηκαν,’’λέει αυτή η γενναία γυναίκα.

 

Θεραπεία με εισπνοές του εσωτερικού αέρα της κυψέλης

 

Η μελισσοθεραπεία ήταν ήδη γνωστή από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων και μέρος αυτής της εκτενούς θεραπευτικής πρακτικής ειναι και η πρακτική της εισπνοής του αέρα του εσωτερικού της κυψέλης. Η μελισσοθεραπεία χρησιμοποιεί επίσης όλα τα παράγωγα της κυψέλης οπως πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί, γύρη κ.α.

 

Η εισπνοή της ειδικής μυρωδιάς που αναδύεται απο το εσωτερικό της κυψέλης εχει μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχοσωματική κατάσταση και μπορεί να λάβει χώρα απο το Απρίλιο εως τον Σεπτέμβριο. O αέρας του εσωτερικού της κυψέλης διαποτισμένος με ουσιώδη αρώματα βοηθά τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση των πιο κάτω καταστάσεων.

 • Βρογχίτιδα
 • Ασθμα
 • Χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
 • Ευαισθησία στις λοιμώξεις
 • Αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
 • Χρόνιοι πονοκέφαλοι,ημικρανίες
 • Στρές
 • Κατάθλιψη

 

Εισπνέοντας τον θερμό αέρα της κυψέλης ,μέσω μιας ειδικής αναπνευστικής μάσκας, εισάγουμε στον οργανισμό μας αυτές τις πολύτιμες ουσίες οι οποίες επιφέρουν θεραπευτικό αποτέλεσμα σε πολλές καταστάσεις.Η μελισσοθεραπεία,με φυσικό τρόπο,μας βοηθά να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα υγείας και είναι πιο πάνω απο τέλεια για παιδιά,αθλητές αλλά και ηλικιωμένους.

 

Φαίνεται οτι η μελισσοκομία εχει πολλά ακόμα να μας αποκαλύψει αρκεί να εχουμε τις αισθήσεις μας σε ετοιμότητα.

 

Με βάση τα πιο πάνω μπορούμε να φανταστούμε το όφελος στην υγεία του μελισσοκόμου που στις επιθεωρήσεις των κυψελών εισπνέει τον αέρα απο δεκάδες η και εκατοντάδες μελίσσια.Σε πολλές χώρες οπως η Σλοβενία η εισπνοή του αέρα της κυψέλης εχει ενταχθεί στο σύστημα υγείας ως θεραπευτική μέθοδος.

 

Το Ελληνικό μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής φύσης και του μεγάλου φυτικού πλούτου.

 

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων αρωματικών φυτών, που δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που οφείλονται τόσο στη φυτική του προέλευση και την ιδιομορφίας του εδάφους, όσο και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

 

Η πλούσια χλωρίδα της και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα μοναδικό διεθνώς οικότοπο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η αφθονία άγριων αρωματικών και αυτοφυών φυτών σε συνδυασμό μεταξύ τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει για τη διαύγεια, το χρώμα και την πλούσια γεύση του. Το εξαιρετικό άρωμα των ελληνικών μελιών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων.

 

Η φιλοσοφία της μελισσοκομίας ΧΕΛΜΟΣ δεν οριοθετείται απλά στην παραγωγή και διάθεση μελιού. Με γνώμονα όλα αναφέρθηκαν παραπάνω προσπαθούμε καθημερινά να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε την ανθρώπινη τεχνογνωσία, ώστε να εξελιχθούν τα παράγωγα προϊόντα του μελιού που είναι προς διάθεση στο Ελληνικό κοινό και να εισαχθούν στην καθημερινότητα όλων μας.

 

Μια σειρά από τα προϊόντα μας θα βρείτε σήμερα στον χώρο.

Θα χαρούμε πολύ να σας μυήσουμε μέσα από τα προϊόντα μας στον κόσμο των μελισσών και της μακροζωίας.

Profile Image
Νίκος Σούκας
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.